menu

Een nieuwe naam voor de School voor gemeenschapsvorming en initiatief

Mailing van De Grondsteen
Verzonden op 1 september 2021

(Voorheen) de school voor gemeenschapsvorming en initiatief heeft een nieuwe naam, een nieuw logo en een nieuwe website! Neem een kijkje op http://www.degrondsteen.nl. Wil je een reactie geven op de website dan stellen we dat op prijs, want de website is nog in ontwikkeling, evenals het aanbod vanuit de school.

Waarom De Grondsteen? Als het gaat om het sociale, hebben wij een innerlijke toetssteen 'en die is eigenlijk heel hard'. Aldus Maria, een deelnemer aan één van onze scholingstrajecten. We nemen waar of iets klopt of niet, of we stellen ons op zijn minst vragen. Die innerlijke toetssteen is de Grondsteen voor moderne gemeenschapsvorming en voor het nemen van sociaal gezonde initiatieven. Het gaat om onze eigen innerlijke moraliteit van waaruit we samenwerken. In de volgende nieuwsbrieven meer over de achtergronden van deze naam waar nog heel veel meer over valt te zeggen.

In de subtitel hebben we het woord initiatief voorop gezet: een initiatiefnemer gaat immers altijd voorop, ook als het om gemeenschapsvorming gaat. 


Bouwdagen De Grondsteen

Met dertien mensen werken we op een aantal bouwdagen aan de verdere ontwikkeling van de Grondsteen, de opleidingen, de gemeenschap, maar ook de samenwerkingsstructuur zoals die in de statuten op 29 september zal worden vastgelegd. 

Op de eerste bouwdag introduceerde Ingrid Busink de Grondsteen en maakten we uitgebreid kennis met elkaar, vanuit het thema 'sociaal priesterschap' dat iedereen sterk bleek aan te spreken. Reacties aan het einde van de dag waren onder andere: 'Ik voel me herboren, neem enthousiasme en inspiratie mee' 'Het sociaal priester zijn is nog meer gaan leven; en hoe we ons los moeten knippen van de managementmaatschappij'.

Op de tweede bouwdag spraken we verder, gaf Jan Saal ons inzicht voor het begrijpen van de drempels die we met onze sociale initiatieven in de praktijk tegenkomen en werkten we samen om het initiatief van één van ons verder in beeld te laten komen (met de zo beproefde vier categorieën van weerklank). 

Binnenkort zien we elkaar weer op de derde bouwdag, waarop we onze samenwerking verder concreet gaan vormgeven, onder andere in een ontwikkelkring gedragen besluitvorming en een ontwikkelkring sociale biografiekunde, en statuten.

Heb je een scholingstraject gedragen besluitvorming gedaan of een practicum/ontwikkellab gevolgd en wil je ook bijdragen? Laat het ons weten en dan onderzoeken we de mogelijkheden!


ONZE ACTIVITEITEN DIT NAJAAR. DOE JE MEE?


Oriëntatie-avond (scholing) Gedragen Besluitvorming
Dinsdag 14 september 20.00 uur

De techniek van de gedragen besluitvorming biedt een oplossing om tot daad-werkelijk gedragen besluiten in een gemeenschap of organisatie te komen. Het is steeds weer verrassend hoeveel creativiteit en verbinding ontstaat bij de vormgeving van het gedragen besluitvormingsproces.

Benieuwd hoe het werkt? Kom naar onze oriëntatieavond over gedragen besluitvorming, met het volgende programma:

Hoe doe je dat, zorgen voor gedragen besluitvorming? Ingrid Busink schetst het beeld van het besluitvormingsproces. Ze geeft voorbeelden van de toepassing ervan in woonprojecten en op scholenen reikt praktische instrumenten aan. Daarna is er gelegenheid tot uitwisseling en gesprek
Zelf aan de slag? Er zijn verschillende mogelijkheden om ermee te (leren) werken. Het scholingstraject is op de volgende data:

Dinsdagen: 28 september, 12 oktober, 2 en 16 november van 10.00 - 17.00 uur.

Aanmelden voor de oriëntatieavond graag via 

Locatie:
Woongemeenschap Eikpunt
Duitslandstraat 4, Lent
06 4442 6950


Oriëntatieavond Ontwikkellab Ondernemend Onderwijs
Woensdag 22 september 22.00 uur

Voor leraren die vanuit hun roeping het onderwijs van de toekomst willen vormgeven

Hoe zou het eruit zien als jij het onderwijs zou inrichten vanuit jouw eigen innerlijke roeping? Hoe werkt dat uit in jouw lessen, jouw klas, jouw vak? Hoe zou jij je eigen school dan ontwerpen?

In het Ontwikkellab van de Ondernemende School ga je met deze vragen aan het werk. Vanuit de ontmoeting met anderen, je eigen onderwijservaringen en onderwijsdenkbeelden door-denken, door-voelen en door-werken. Je krijgt daarbij begeleiding en inhoudelijke verdieping aangeboden van de Grondsteen, School voor Gemeenschapsvorming en Initiatief i.s.m. de Ondernemende School.

Het Ontwikkellab vindt plaats op de volgende zaterdagen van 10.00 uur - 17.00 uur

2, 16 en 30 oktober; 13 en 27 november.

Groepsruimte van Live-to-be
Ubuntulaan 31, Almere
06 4442 6950

Aanmelden via 


Spreekuur (online) gemeenschapsvorming
Maandagavond 20 september

Loop je rond met een samenwerkingsvraagstuk? Wil je aan gemeenschapsvorming werken maar weet je niet waar te beginnen? Heb je vragen over besluitvormingsprocessen? Met welke vraag dan ook die te maken heeft met gemeenschapsvorming en initiatief nemen, ben je welkom bij het spreekuur van de Grondsteen, School voor gemeenschapsvorming en initiatief.

De Grondsteen houdt elke maand een online spreekuur, van 20.00 uur - 21.00 uur. Als je je aanmeldt, ontvang je een uitnodiging met een link naar de meeting. Data van deze spreekuren zijn:

Maandagen: 20 september, 25 oktober, 22 november, 20 december

Aanmelden via 


Introductie gedragen besluitvorming (zoomsessie)
Donderdagavond 2 september

Zie: https://www.cooplink.nl/agenda/kennismaken-met-gedragen-besluitvorming


Het fundament ligt er!

Op deze hoek langs de ingang naar de binnentuin van het Ubuntuplein, komt de Grondsteen, school voor initiatief en gemeenschapsvorming. De kerktoren van Zutphen zie je op de achtergrond.


Grondsteen nieuws

Coaches gezocht

Ben jij coach of wil je dat worden en kijk je met belangstelling naar wat wij voor De Ondernemende School aan het ontwikkelen zijn? Wil jij je verder oriënteren op onze werkwijze en onderzoeken of je ons team van de Ondernemende School wil versterken als gemeenschapscoach? Dan is er nu de mogelijkheid om in te stappen. Op 2 juni is de oriëntatieavond voor de Opleiding Begeleider Ontwikkellabs, Waaldijk 15 te Dreumel, van 19.30 uur - 21.30 uur. Kom je ook? Meld je dan aan via: i


Coördinator voor de Grondsteen gezocht

Het werk binnen de Grondsteen is in een jaar tijd zo gegroeid, dat we nu graag een coördinator willen betrekken, die meehelpt de organisatie van de Grondsteen op te zetten in de stijl van de Grondsteen: vanuit gemeenschapsvorming, samenwerken vanuit initiatief, met gedragen besluitvorming, en rechtdoende aan de individuele mens. Binnenkort publiceren we een profiel waarin we beschrijven wat we verwachten van een coördinator. Heb je interesse, laat het vast weten!


Vier gemeenschapscoaches van de Grondsteen

gaan nieuwe schoolinitiatieven van de Ondernemende School begeleiden!

Na jarenlange voorbereiding zijn er nu vijf initiatiefgroepen die een belangstellingsmeting gaan starten op 1 juli, en, bij voldoende handtekeningen, een aanvraag gaan doen voor bekostiging van een Ondernemende School. Alle initiatiefnemers hebben in ons Ontwikkellab Ondernemend Onderwijs hun eigen roeping en plannen onderzocht en hun initiatief én elkaar gevonden! Enkele reacties van de deelnemers geven een indruk van de impact van het Ontwikkellab:

Het vertrouwen in mijn mede-initiatiefnemers is heel groot geworden. I

Ik heb ervaren: een school ontwikkelen betekent eigenlijk jezelf ontwikkelen. Dat had ik niet verwacht.

Het is zo’n rijk proces geweest, door de ruimte die jullie gaven, door de liefdevolle begeleiding.

Het ontwikkellab heeft ervoor gezorgd dat wij nu vanuit rust en bedachtzaamheid de school gaan ontwikkelen. Doordat we eerlijk naar onszelf en elkaar communcieren. Op deze manier hebben wij al gehad, waar andere tegenaan lopen als ze al onderweg zijn. Een nieuwe initiatiefnemer die zich bij ons aansluit kan niet zonder ontwikkelinglab insatppen, ik kan me niet voorstellen dat iemand zonder zo’n proces instapt.


Ubuntuplein: het wordt steeds mooier!

Onze locatie aan de Noorderhavenstraat in Zutphen, opgenomen in het wooncomplex van woongemeenschap het Ubuntuplein! De muur waar de trap tegenaan staat, is onze zijmuur. Voorjaar 2023 kunnen we erin! Wat zal dat fijn zijn! Ook voor onze planning zal het een stuk makkelijker worden.