menu

Ontwikkellab: levensvragen

Ik en de wereld, de wereld en ik 

Het Ontwikkellab levensvragen is een reflectieve scholingin een persoonlijke setting om te ontdekken waar jouw hart sneller van gaat kloppen, en wat dat betekent voor de keuzes die je in je leven hebt te maken.


Zit jij op je plek?

  • Vraag jij je ook weleens af waarom je doet wat je doet?
  • Ben je geïnteresseerd in de (verborgen) betekenis van hoe je leven tot dusver is verlopen?
  • Heb je het gevoel dat je keuzes moet maken in bijvoorbeeld werk of wonen?
  • Wil je je leven meer richting geven?

Wat wij doen

Onze missie is om de wereld steeds menselijker te maken. Met onze opleidingen, begeleiding en kennis dragen we bij aan een maatschappij die klopt als een hart. Waarin economie samengaat met menselijkheid, waar gelijk(waardigheid) samen gaat met diversiteit, en waarin ieder mens met zijn persoonlijke initiatief de wereld mag verrijken. Dat doen we door als mensen bij elkaar te komen en als een gemeenschap samen te werken aan initiatief. Want menselijke initiatiefkracht vormt de wereld.

Wat je leert

  • Je kunt gebeurtenissen uit je verleden beter duiden;
  • Je hebt zicht op wat in jouw leven de bedoeling is;
  • Je kunt met meer bewustzijn richting bepalen en keuzes maken;
  • Je weet beter wat jouw initiatief / bijdrage aan de wereld is.
  • En je hebt een concreet stappenplan om verandering in je leven aan te brengen.

Wie jou begeleidt

Janneke:

Mijn interesse in de mens en het mens-worden is er zo lang ik mij kan herinneren. Daarbij is het luisteren naar mensen en ze bijstaan een rode draad in mijn leven. Mijn zoektocht naar de mens en hoe ik mij in kon zetten voor een betere wereld kreeg vorm in een studie Humanistiek. Wat voor mij ontbrak in de studie was het bezien van de mens als geestelijk wezen in ontwikkeling. Bij De Grondsteen vond ik dit wel en dat was een thuiskomen voor mij. Ik leerde er hoe dit spirituele mensbeeld concreet kan worden toegepast in samenwerking, het begeleiden van mensen en het ontwikkelen van initiatief. Het is echt toekomstgericht werk en een (sociale) scholingsweg in één!

Ruimte scheppen voor de hoogst persoonlijke ontwikkeling van ieder mens en nieuwe gemeenschapsvorming zijn leidraad voor al mijn werkzaamheden geworden. Het Ontwikkellab is hiervoor een fantastische oefenplaats en het geeft mij enorme voldoening de deelnemers hierin te mogen begeleiden.

Roeland:

Sinds mijn studententijd ben ik op zoek geweest naar het werk en het leven dat bij me past. Heel lang heb ik dat niet gevonden. Ik brak een studie Nederlands, Humanistiek en Kunstacademie af, en heb mijn studentenbaan uitgebouwd tot een volledige baan. Daarnaast bleef ik echter op zoek naar een bevredigende levensinvulling: Naast mijn werk organiseerde ik als kunstenaar initiatieven die mensen bij elkaar brachten, altijd gericht op de betekenis van hun bestaan. Bijvoorbeeld de WinterVuurplaats, een winterfestival gedurende 13 midwinternachten waarin we mensen uit alle winstreken verzamelden rond het vuur. Waar iedereen elkaar ontmoette als hedendaagse pelgrims, op zoek naar betekenis. We organiseerden het 7 keer in 8 jaar tijd. Maar het bracht geen inkomen op, en toen kwam het gezinsleven met alle verantwoordelijkheden die daarbij horen. Toen ik langzaam leegliep op het kantoorwerk maakte ik kennis met de Grondsteen en kwam mijn oorspronkelijke energie weer terug. Ik ontdekte dat verbinding maken met de bedoeling van je eigen leven de basis is om richting te geven. En dat ik onbewust met heel veel van mijn initiatieven probeerde anderen ook die verbinding aan te reiken. In deze training mag ik dat nu vrijuit doen.

Wat anderen zeggen

‘Ik ging blanco op weg met mijn vraag. Ik ben op weg om daar nu concreet antwoord op te gaan geven. Ik ben mezelf opnieuw gaan uitvinden. Ik ontdekte: ik moet erheen, waar ik nu zit loopt het dood, dat is nu heel evident geworden.’

‘Ik ben dankbaar voor de mooie inzichten die ik heb gekregen in waarom ik doe wat ik doe. Ik heb meer vertrouwen gekregen dat ik weet wat ik belangrijk vind. Ik heb een hele grote veiligheid ervaren in de begeleiding: met rust, en i het teruggeven van de vier categorieën zonder oordeel.’

‘Ik heb het gevoel alsof ik met jullie vijf dagen heb gewandeld en ik met iedereen goede diepe gesprekken heb gehad.’

‘Voor mij ging dit practicum over gemeenschapsvorming. Daar had ik behoefte aan en daar heb ik niets van meegekregen vanuit mijn achtergrond. Er is me veel duidelijk geworden, ook door de verhalen: ik voelde het altijd al dat het zo in elkaar stak, maar ik kon het niet onder woorden brengen. Nu kan ik weer verdere stappen zetten, het is een springplank naar het volgende’.

Wat ga je doen?

Aan de hand van je eigen instapvraag deel je (fragmenten) van je biografie met de andere deelnemers (max 5). Zij geven op een open wijze feedback op je verhaal, waardoor voor jou verborgen betekenissen aan het licht kunnen komen. Hierdoor krijg je meer zicht op je eigen verhaal / innerlijke drijfveren en doelen. Doordat we dit proces met volle aandacht en zorgvuldigheid begeleiden, en zorg draag voor een oordeelsvrije, respectvolle omgeving, kan zich die betekenis aan je gaan tonen. Daarnaast maak je kennis met de achterliggende theorie over de menselijke biografie en initiatiefkunde. Het ontwikkellab is ontwikkeld met een schat aan kennis en ervaring over de verborgen biografie van mensen en hun potentiële initiatiefkracht in de wereld.

Waar en wanneer?

  • 17 april 20.00-22.00 uur

    Instapavond

    Hier maak je kennis met andere deelnemers, de begeleiders, onze werkwijze. Na de instap schrijf je je definitief in (of niet). Instappen via een persoonlijk gesprek behoort ook tot de mogelijkheden.

  • Data van het Ontwikkellab
    10 en 31 mei, 14 en 28 juni, 12 juli 09.30-17 uur.
  • Persoonlijk gesprek tussen de tweede en vierde bijeenkomst: in te plannen bij jouw instap.
  • Locatie: De Buitenkans, Almere.

Wat kost het?

De werken met een kleine groep om zorg te dragen voor goede kwaliteit en aandacht voor elk individu, zodat iedereen met zijn inbreng voldoende aan bod kan komen op een dag. Dat betekent dat de kosten ook door een kleine groep gedragen moeten worden. Een reële prijs is dan, voor particulieren en zzp-ers, € 993,-. Voor de kleine beurs is er een minimumtarief van 875,-, voor de ruimere beurs is er de prijs van € 1075,-.

Wil je ons inroepen voor je organisatie of als groep, of is de prijs een bezwaar, dan gaan we graag in overleg. Wij rekenen geen BTW.

Wat krijg je?

  • Een instapavond en 5 dagvullende bijeenkomsten
  • Kennis over
    • De menselijke biografie en het nieuwe beroep,
    • Nieuwe gemeenschapsvorming in deze tijd,
    • Initiatiefkunde
    • Tegenkrachten in de mens en in de wereld

Bovendien krijg je:

  • Een persoonlijk gesprek met een van de begeleiders.
    Om tijdens het Ontwikkellab je persoonlijke proces te ondersteunen bieden we je een persoonlijk gesprek aan. In dit gesprek kunnen je vragen en ontdekkingen uitgebreid aan de orde komen en dit geeft je extra handvatten voor de toekomst.
  • Een terugkomdag.
    Waarin we terugkijken op het Ontwikkellab en hoe dat zich verder in je leven heeft gemanifesteerd.
  • Hogeschool voor Gemeenschapsvorming
    De hogeschool voor gemeenschapsvorming is een initiatief van Stichting De Grondsteen. Na en naast het Ontwikkellab zijn er nog diverse andere mogelijkheden voor scholing, ontwikkeling en ontmoeting. Als alumnus kun je deel uitmaken van onze groeiende community.

Meer informatie en aanmelden

Kom naar de (vrijblijvende) instapavond op 17 april

Neem contact met ons op om:

  • je (vrijblijvend) aan te melden voor de instapavond
  • je in te schrijven
  • je verdere vragen te stellen

Download deze pagina als pdf

© De Grondsteen 2024

Grondsteen nieuws

Dag van de levensloop

Zaterdag 8 juni van 10.00 - 17.00 uur Zutphen

Lezing, proeverij van ons aanbod, ontmoeting en gesprek, gemeenschapsvorming dichterbij!

Binnenkort meer op onze website over het programma!

Opleiding procesbegeleider Ontwikkellabs Levensvragen

Vijf deelnemers hebben in februari met succes de opleiding voor procesbegeleider afgerond. Vanuit hun nieuwe professie gaan zij een bijdrage leveren aan de School voor Gemeenschapsvorming en/of in een eigen onderneming aan het werk met het begeleiden van mensen met levensvragen in Ontwikkellabs en van gemeenschapsvorming.

Start volgende opleiding: september 2025. Instapmodule: september 2024 (of een ander Ontwikkellab). Data volgen binnenkort