menu

Dag van de levensloop

8 juni 2024 - Zutphen 


Laat je inspireren door de verhalen van anderen en ontdek hoe jouw eigen levenspad zich heeft gevormd en waar het naartoe leidt. Het is een kans om dieper in jezelf te duiken, je eigen verhaal te omarmen en te ontdekken wat echt belangrijk voor je is in de verschillende fasen van het leven.

Je biografie herbergt wat voor jou als individu van belang is. Door je biografie te bevragen ontdek je je eigen verhaal en kan zich tonen wat voor jou persoonlijk van belang is (geweest) in de verschillende fases van je leven. Dit kan zowel een eye-opener zijn om beter te begrijpen waarom je leven is gelopen zoals het is, als een rintingaanwijzer voor wat je verder nog wilt ondernemen. Op de dag van je de levensloop maak je kennis met onze kennis en cursussen, en kun je alvast een klein beginnetje maken.

Voor nieuwe gemeenschapsvorming is inzicht in de levensloop van jezelf en de medemens nagenoeg onmisbaar. Want moderne gemeenschappen worden gebouwd op de individuele unieke capaciteiten van mensen, de interesse in elkaar(s levensweg), en nieuwe sociale vermogens die je bij het waarnemen van de andere mens-in-ontwikkeling kunt ontwikkelen. Toch wordt het vaak overgeslagen: elkaar leren kennen, steeds weer, vanuit ieders levensweg. Vandaar dat wij het deze keer voorop zetten!


Programma

  • 9.30 uur: Ontvangst
  • 10.00 uur: Welkom en opening (Roeland Troost)
  • 10.20 uur: Lezing: de menselijke levensloop: levensfases en hun betekenis (Ingrid Busink)
  • 11.20 uur: Pauze, koffie en thee
  • 11.45 uur: Introductie 'proeverij' (parallelsessies)*
  • 12.15 uur: Uitwisseling en ontmoeting en lunch
  • 13.30 uur: Proeverij ronde 1*
  • 14.15 uur: Proeverij ronde 2*
  • 15.00 uur: pauze, koffie en thee
  • 15.30 uur: lezing: Gemeenschapsvorming en initiatief en de school voor gemeenschapsvorming (Ingrid Busink)
  • 16.00 uur: Afsluiting borrel (en nog meer uitwisseling en ontmoeting)

*Tijdens de proeverij kun je kennismaken met:

  1. Ontwikkellab levensvragen: Maak kennis met je verborgen biografie en en ontdek jouw persoonlijke initiatief. Door Janneke Sauer en Roeland Troost.
  2. Gezamenlijk gedragen besluitvorming: Hoe neem je met een groep besluiten die de gemeenschap sterker maken. Door Ruth Meyns
  3. Ontwkkellab meer vrijheid na je persioen: Initiatief in de derde levensfase. Door Ingrid Busink
  4. Gemeenschapscoaching voor je initiatief. Praktijkcasus woongemeenschap Bekertjesmos
  5. Schenkkringen rond een initiatief, door Inno Kock (stichting Non Nobis)

(onder voorbehoud van wijzigingen)


Bij De Grondsteen, school voor gemeenschapsvorming, vormen biografiekunde, initiatiefkunde en gemeenschapsvorming een driehoek. Kort gezegd: in je biografie toont zich jouw initiatief, met jouw initiatief draag je bij aan de gemeenschap (omgeving, maatschappij, samenleving). En die gemeenschap ondersteunt jou en je initiatief). (Of zou dat moeten doen).

Natuurlijk zijn er allerlei factoren die deze driehoek verstoren. De Grondsteen wil bijdragen aan het versterken van die driehoekt en daarmee aan het steeds menselijker maken van de maatschappij. Gemeenschappen zijn daarin cruciaal (vandaar de naam: school voor Gemeenschapsvorming).


Locatie, kosten en aanmelding

Deze hele dag kost slechts € 10,00 (exclusief lunch) en wordt gehouden in het Ubuntuhuis, Noorderhavenstraat 13, Zutphen (nabij station Zutphen)

We hopen dat onze levenslopen elkaar kruisen op 8 juni!

© De Grondsteen 2024

Grondsteen nieuws

Dag van de levensloop

Zaterdag 8 juni van 10.00 - 17.00 uur Zutphen

Lezing, proeverij van ons aanbod, ontmoeting en gesprek, gemeenschapsvorming dichterbij!

Klik hier voor meer informatie over het programma!

Opleiding procesbegeleider Ontwikkellabs Levensvragen

Vijf deelnemers hebben in februari met succes de opleiding voor procesbegeleider afgerond. Vanuit hun nieuwe professie gaan zij een bijdrage leveren aan de School voor Gemeenschapsvorming en/of in een eigen onderneming aan het werk met het begeleiden van mensen met levensvragen in Ontwikkellabs en van gemeenschapsvorming.

Start volgende opleiding: september 2025. Instapmodule: september 2024 (of een ander Ontwikkellab). Data volgen binnenkort