menu

Een kleurrijk najaar met onze cursussen en symposium

Mailing van De Grondsteen
Verzonden op 16 september 2022

In deze nieuwsbrief onze kleurrijke herfst met curussen van dit najaar en ons symposium Gemeenschapsvorming op school op 8 oktober!

Maar allereerst een inkijkje op onze scholingsdag voor de Ondernemende Scholen (i.o.). van de hand van Ingrid.Je inzicht tot ideaal maken: de eerste stap op de initiatiefweg..

door Ingrid Busink

Wat een indrukwekkende scholingsdag van de Grondsteen was dat afgelopen woensdag! Initiatiefnemers en gemeenschapscoaches van Ondernemende Scholen kwamen bij elkaar om uit te wisselen over-, en te leren van elkaars ervaringen met het nemen van initiatief om een Ondernemende School op te richten. De Grondsteen was gevraagd door de Coöperatie van Ondernemende Scholen om deze dag te verzorgen. Het was bijzonder om de groeiende gemeenschapszin te ervaren; de verbinding die is ontstaan door de gezamenlijke weg die de initiatiefnemers zijn gegaan in het Ontwikkellab en door hun ervaringen van de afgelopen maanden met hun startende schoolinitiatieven.

Jan Saal, initiatiefkundige, hield een lezing over initiatiefnemen, zodat de deelnemers zich beter een voorstelling konden gaan maken van hoe een initiatief zich in het algemeen ontwikkelt, door welke fasen je heen gaat, en wat je kan doen met de verschillende tegenkrachten die je tegenkomt op je weg.. 

Wat de deelnemers zeiden:

  • 'Je gaat door heel veel poorten heen met het initiatief nemen. Zo is het bijvoorbeeld de kunst om de juiste taal te gebruiken als je mensen benadert. Het is belangrijk om gegrond proberen te blijven, niet teveel vanuit het hoofd. Te voelen: we worden ergens geholpen.' - Dave
  • 'Het proces gaat in fases. Je zakt langzamerhand steeds dieper in het initiatief. Het begint al met het ondertekenen van de overeenkomst: dat voelt heel groot. Daarna voel je: er is no way back.' - Martine
  • 'Ik ben wel een beetje geschrokken van wat er bij het ondernemerschap allemaal komt kijken. Maar steeds meer ervaar ik: het is echt ons ding, ik heb geen last van de meningen van ander. Soms bruisen we ervan.' - Judith
  • 'In het begin maakten we het nog niet concreet genoeg. Inmiddels hebben we heel wat te vertellen. Sta ik te stralen als ik erover vertel.' - Kelly
  • 'In het begin vond ik het heel spannend, om mensen uit te nodigen op facebook voor de DOS-pagina. Elke keer deed ik weer een stap verder, ik ging elke keer voor iets staan. Ik heb mijn werk opgezegd. Ben heel bewust keuzes aan het maken.' - Yvon

Jan Saal: 'Een initiatief komt in beweging door een magische kracht. Hoe krijg je die in je initiatief?'


Nader kennis maken met één van de schoolinitiatieven? Lees dan het uitgebreide artikel in de plaatselijke krant over De Ondernemende School Natuurtalent in Vlaardingen van Kelly en Judith, en gemeenschapscoach Koen. Naar artikelCursusaanbod Herfst 2022


Basiscursus Gedragen Besluitvorming

Instapavond 28 september 20.00 - 22.00 (of middels gesprek)

Vier bijeenkomsten op woensdagen van 10.00 - 17.00 uur
Data: 12 oktober, 2, 16 en 30 november
Locatie: De Buitenkans, Almere.
Begeleiding: Koen Beurskens 

Kosten: wordt in overleg met alle deelnemers vastgesteld tijdens de cursus. Niemand hoeft daarbij dus boven zijn eigen budget uit te gaan.

Aanmelden: info@degrondsteen.nl

Lees meer


Paraat met de Lemniscaat

Masterclass voor deelnemers in de Grondsteen en anderen die willen leren werken met de lemniscaat in cursus of gesprek

Woensdag 5 oktober 2022, met Jan Saal

Met de lemniscaat kom je met je verhaal, in cursus of gesprek, veel makkelijker in verbinding met de luisteraar(s). Je kunt ermee vertellen vanuit het beeld van het geheel. Daarmee maak je voor jezelf en de ander een sociale verbinding mogelijk, die tegelijkertijd de weg opent naar hoger inzicht.

Lees meer


Symposium

Gemeenschapsvorming in het onderwijs - waar begin je?

8 oktober 2022 in Zeist

Meer informatie: A5-flyer_symposium_def.pdf


Ontwikkellab Ondernemend Onderwijs 

Instapavond 13 oktober, 20.00-22.00.

Bijdrage in de kosten: € 15,--

Vijf bijeenkomsten op vrijdagen van 9.30-17.00
Data: 11 en 25 november, 9 december, 13 en 27 januari
Locatie: De Buitenkans, Almere.
Kosten: € 1350,-- zakelijk tarief en € 675,-- voor deelname door particulieren

Dit ontwikkellab verzorgt De Grondsteen in samenwerking met de Coöperatie van Ondernemende Scholen en is gericht op leerkrachten, ouders en bestuurders in het onderwijs die vanuit hun roeping het onderwijs van de toekomst willen vormgeven. Meer informatie

Aanmelden: jannekesauer@degrondsteen.nl


Ontwikkellab Ik en de wereld, de wereld en ik

Instapavond 28 september, 20.00-22.00.

Vijf bijeenkomsten op vrijdagen van 9.30-17.00
Data: 12 en 16 oktober, 16 en 30 november, 14 december
Locatie: Het Groene Huisje, Almere Oosterwold.
Kosten: € 350 in plaats van € 675,-- (eenmalige pilotaanbieding

Begeleiding: Janneke Sauer (1984) studeerde Humanistiek en deed daarna de cursus Gedragen Besluitvorming en opleiding tot begeleider van Ontwikkellabs. Ze werkt als gemeenschapscoach voor De Ondernemende School en is verbonden aan De Grondsteen.

Aanmelden: jannekesauer@degrondsteen.nl


Grondsteen nieuws

Coördinator voor de Grondsteen gezocht en gevonden!

Het werk binnen de Grondsteen is in een jaar tijd zo gegroeid, dat we nu graag een coördinator willen betrekken, die meehelpt de organisatie van de Grondsteen op te zetten in de stijl van de Grondsteen: vanuit gemeenschapsvorming, samenwerken vanuit initiatief, met gedragen besluitvorming, en rechtdoende aan de individuele mens. We hebben twee mensen gevonden die coördinerende taken op zich gaan nemen en het penningmeesterschap gaan overnemen, nu onze eerste penningmeester zoals ook was afgesproken bij de start, zijn taken na een jaar gaat overdragen. Binnenkort stellen zij zich voor.

Ontwikkellab Gemeenschapsvorming door deelnemers Grondsteen

We zijn met tien actieve en dragende deelnemers in de Grondsteen begonnen aan ons Ontwikkellab Gemeenschapsvorming! Hier zie je ons in de pauze waar Koen ons uitnodigde materialen te verzamelen en het heden, verleden en toekomst van de Grondsteen daarmee samen in beeld te brengen.

Ubuntuplein: de bewoners kunnen erin! Nu wij nog?

De appartementen van het Ubuntuplein zijn klaar. Bewoners zijn druk in de weer met schilderen en vloeren leggen en gaan binnenkort verhuizen. En wij?

De dragende deelnemers van de Grondsteen hebben een besluitgroep van drie mensen gekozen, die ons gaan meenemen om tot een definitief en gedragen besluit te komen over het gaan huren van een vaste, eigen ruimte op deze locatie. We hebben al in beeld gebracht wat deze eigen locatie voor de Grondsteen kan betekenen en omgekeerd, wat de Grondsteen voor het Ubuntuplein kan betekenen als we ons hier vestigen. Dat belooft veel goeds en een levendige uitwisseling, gebruik van logeerruimtes als we weekendcursussen geven, ruimte voor spreekuren gemeenschapsvorming, ook voor anderen in Zutphen enzovoort.De afbouw van de ruimte (zie de onderste foto voor een beeld van 2/3 deel van de ruimte) gaat een investering vragen waarvoor wij nog onderzoeken of die haalbaar is. Ben je in principe bereid ons te ondersteunen met een leenbedrag? Laat ons dat vast weten, dan kunnen wij dat meenemen in onze afwegingen! Binnenkort hebben we meer zicht op het concrete bedrag dat nodig is en zullen we in ons hele netwerk een oproep kunnen doen.