menu

Kerstgroet aanbod nieuw jaar inschrijven

Mailing van De Grondsteen
Verzonden op 24 december 2021

We willen je een lichtvolle kersttijd toewensen en een groeizaam 2022!

Er zijn nog enkele plekken vrij in ons scholingsaanbod in het eerste kwartaal. Kijk verder in de mail of dat er iets voor je bij zit!

Nu nog niet voor jou...maar later misschien wel? Goed nieuws! We hebben goede voornemens om ons aanbod verder te laten groeien in het nieuwe jaar, na de kerst zullen we daarover berichten en verschijnt het op de website.


VOORPROEFJE...heb je interesse in ontmoeting en kennismaking met de mensen, de achtergronden en het aanbod van de Grondsteen? Zet dan de Ontmoetingsdag op 2 april vast in je agenda!

En op 18 juni vindt het symposium 'Gemeenschapsvorming in het Onderwijs' plaats.NU INSCHRIJVEN!!!Basiscursus Gedragen Besluitvorming - NOG EEN PAAR PLEKKEN VRIJ

De gedragen besluitvorming is een moderne besluitvormingstechniek om tot gedragen besluiten te komen in een gemeenschap of organisatie. Het is een manier van werken die de wilskracht en inzet van mensen vrijmaakt, die de leden sterker met elkaar verbindt en tegelijkertijd een gezamenlijk leerproces tot gevolg heeft.

 • Cursusdagen van 10-17 uur: 18 januari, 1 februari, 15 februari, 1 maart.
 • Kosten: Wat ieder voor het traject betaalt, en op welke wijze, wordt in overleg met  alle deelnemers besproken tijdens het traject.
 • Docenten: Ad Dokman (1961) en Ingrid Busink (1965)
 • Locatie: Tuinhuis het Groene Dak, Utrecht
 • Aanmelden: ingridbusink@degrondsteen.nl

Kijk hier voor meer informatie over de Gedragen Besluitvorming!


Practicum 'Ik en de Wereld' - locatie Zeist - BIJNA VOL

Door je biografie te onderzoeken creëer je de mogelijkheid om gebeurtenissen en je eigen handelen in een nieuw perspectief te zien. Ook de toekomstscenario' die je schrijft kunnen een nieuw licht werpen op wie je bent en wat je wilt. Deze ontmoeting met jezelf stelt je in staat om vrijere keuzes te maken voor de toekomst en bewuster om te gaan met wat jou in het (dagelijks) leven tegemoet komt.

 • Instapavond: maandag 10 januari 2022 van 20.00-22.00 uur
 • Vijf bijeenkomsten op donderdagen van 9.30 uur - 17.00 uur
 • Data: 10 en 24 februari en 10 en 24 maart en 7 april
 • Kosten: €675 particulier (€ 1175,- zakelijk) of in individueel overleg vastgestel.
 • Begeleiding: Ingrid Busink (1965) & Janneke Sauer (1984)
 • Locatie: Kraaybeekerhof
 • Aanmelden: ingridbusink@degrondsteen.nl

Kijk hier voor meer informatie over het practicum.


Ontwikkellab Ondernemend Onderwijs - Start in 2022 je eigen school!!!

Hoe zou het eruit zien als jij het onderwijs zou inrichten vanuit jouw eigen innerlijke roeping? Hoe werkt dat uit in jouw lessen, jouw klas, jouw vak? Hoe zou jij je eigen school dan ontwerpen?

In het Ontwikkellab van de Ondernemende School ga je met deze vragen aan het werk. Vanuit de ontmoeting met anderen, je eigen onderwijservaringen en onderwijsdenkbeelden door-denken, door-voelen en door-werken. Je krijgt daarbij begeleiding en inhoudelijke verdieping aangeboden van de Grondsteen, School voor Gemeenschapsvorming en Initiatief i.s.m. de Ondernemende School.

 • Instapavond - 13 januari 2022, 20.00 uur - 22.00 uur
 • Vijf bijeenkomsten op woensdagen en zaterdagen van 9.30 uur – 17.00 uur
 • Data: 26 januari, 5 en 19 februari, 16 en 30 maart.
 • Locatie: Bunnik/Zeist
 • Kosten: €15,- wordt verrekend bij instap
 • Aanmelden: janneke.sauer@deondernemendeschool.nl

Hier lees je meer over de inhoud van het lab.


Practicum 'Ik en de Wereld' - locatie Zutphen

Door het neerzetten van je biografie in een groep, met verleden, heden en toekomst, heel je het veld, inspireer je elkaar en bekrachtig je je mogelijkheden voor de toekomst.
Welke schatten ontdek jij in je leven? Hoe is jouw leven verlopen en waar sta je nu? En hoe ga je nu verder? Verleden, heden en toekomst onderzoeken in kleine groep. Veilig, effectief en verbindend. In korte tijd kom je tot echte duurzame nieuwe inzichten en stappen.

 • Instapavond: vrijdag 14 januari 2022 - 19.30-21.30 uur
 • Vijf bijeenkomsten op donderdagen van 9.30 uur - 17.00 uur
 • Data: 6 en 20 maart, 3 en 17 april, en 1 mei
 • Kosten: €680 particulier (€ 1310,- zakelijk), inclusief indivudueel gesprek
 • Begeleiding: Lieke Deelstra
 • Locatie: Middenhuis, Zutphen
 • Aanmelden: info@werkplaatsstap.nl | 06- 41814596

Kijk hier voor meer informatie over het practicum.


Grondsteen nieuws

Coaches gezocht

Ben jij coach of wil je dat worden en kijk je met belangstelling naar wat wij voor De Ondernemende School aan het ontwikkelen zijn? Wil jij je verder oriënteren op onze werkwijze en onderzoeken of je ons team van de Ondernemende School wil versterken als gemeenschapscoach? Dan is er nu de mogelijkheid om in te stappen. Op 2 juni is de oriëntatieavond voor de Opleiding Begeleider Ontwikkellabs, Waaldijk 15 te Dreumel, van 19.30 uur - 21.30 uur. Kom je ook? Meld je dan aan via: i


Coördinator voor de Grondsteen gezocht

Het werk binnen de Grondsteen is in een jaar tijd zo gegroeid, dat we nu graag een coördinator willen betrekken, die meehelpt de organisatie van de Grondsteen op te zetten in de stijl van de Grondsteen: vanuit gemeenschapsvorming, samenwerken vanuit initiatief, met gedragen besluitvorming, en rechtdoende aan de individuele mens. Binnenkort publiceren we een profiel waarin we beschrijven wat we verwachten van een coördinator. Heb je interesse, laat het vast weten!


Vier gemeenschapscoaches van de Grondsteen

gaan nieuwe schoolinitiatieven van de Ondernemende School begeleiden!

Na jarenlange voorbereiding zijn er nu vijf initiatiefgroepen die een belangstellingsmeting gaan starten op 1 juli, en, bij voldoende handtekeningen, een aanvraag gaan doen voor bekostiging van een Ondernemende School. Alle initiatiefnemers hebben in ons Ontwikkellab Ondernemend Onderwijs hun eigen roeping en plannen onderzocht en hun initiatief én elkaar gevonden! Enkele reacties van de deelnemers geven een indruk van de impact van het Ontwikkellab:

Het vertrouwen in mijn mede-initiatiefnemers is heel groot geworden. I

Ik heb ervaren: een school ontwikkelen betekent eigenlijk jezelf ontwikkelen. Dat had ik niet verwacht.

Het is zo’n rijk proces geweest, door de ruimte die jullie gaven, door de liefdevolle begeleiding.

Het ontwikkellab heeft ervoor gezorgd dat wij nu vanuit rust en bedachtzaamheid de school gaan ontwikkelen. Doordat we eerlijk naar onszelf en elkaar communcieren. Op deze manier hebben wij al gehad, waar andere tegenaan lopen als ze al onderweg zijn. Een nieuwe initiatiefnemer die zich bij ons aansluit kan niet zonder ontwikkelinglab insatppen, ik kan me niet voorstellen dat iemand zonder zo’n proces instapt.


Ubuntuplein: het wordt steeds mooier!

Onze locatie aan de Noorderhavenstraat in Zutphen, opgenomen in het wooncomplex van woongemeenschap het Ubuntuplein! De muur waar de trap tegenaan staat, is onze zijmuur. Voorjaar 2023 kunnen we erin! Wat zal dat fijn zijn! Ook voor onze planning zal het een stuk makkelijker worden.