menu

De Grondsteen - aanbod herfst en winter

Mailing van De Grondsteen
Verzonden op 15 november 2021

~Voor een menselijkere samenleving~

Beste lezer,

Met de Grondsteen willen we ruimte maken voor wezenlijke ontmoeting van mens tot mens en komen we samen om met elkaar de samenleving op alle mogelijke gebieden menselijker te maken.

En we zijn daarin aan het groeien, want steeds meer mensen weten ons te vinden! Heb je ook zin om je aan te sluiten?

In deze nieuwsbrief kan je lezen wat je bij ons kunt komen doen deze herfst en winter. Ons aanbod zal verder groeien, dat vind je doorlopend in de agenda op onze website.

We horen graag van je!

Hartelijke herfstgroet, ook namens alle deelnemers,

Janneke

Coördinator De Grondsteen

Janneke - Coördinator De Grondsteen jannekesauer@degrondsteen.nl | 06-16417997HERFST & WINTER aanbod


Maandelijks spreekuur gemeenschapsvorming (online) - door Ingrid Busink

Loop je rond met een samenwerkingsvraagstuk? Wil je aan gemeenschapsvorming werken maar weet je niet waar te beginnen? Heb je vragen over besluitvormingsprocessen, en interesse in onze manier van werken? Bij ons online spreekuur ben je welkom met al je vragen.

♦ Tijd: 20.00 uur - 21.00 uur.

♦ Data tot de kerst: maandag 22 november en 20 december

♦ Aanmelden via ingridbusink@degrondsteen.nl - Je ontvangt dan de link van de meeting.

Op verzoek organiseren we ook spreekuren bij jou in je woonproject, school, organisatie of initiatiefgroep.


Biografiepracticum 'Ik en de wereld, de wereld en ik' - Instap op 24 november

In dit biografisch ontwikkelingspracticum onderzoek je in groep van maximaal 6 mensen je eigen levensloop, aan de hand van jouw vraag. De manier van werken sluit op een diepe en waarachtige manier aan bij het wezenlijke van het mens-zijn en heeft daarom een krachtige werking op de ontwikkeling van alle deelnemers. Het kan ervaren worden als een inwijdinstraject in de algemeen menselijke, en de eigen levensloop.

Tijdens de instapavond maak je kennis met andere geïnteresseerden en kan je proeven van de manier waarop we met elkaar zullen werken. Na de avond neem je definitief het besluit of je deelneemt of niet.

♦ Instapavond: woensdag 24 november - 19.45-22.00 uur. 

♦ Data bijeenkomsten: 20 januari, 10 en 24 februari en 10 en 24 maart.

♦ Tijd: 9.30-17.00 uur 

♦ Locatie: De Kraaybekerhof, Driebergen.

♦ Begeleiding door Ingrid Busink - bij veel aanmeldingen samen met één van onze andere begeleiders.

♦ Aanmelden via ingridbusink@degrondsteen.nl

Op onze website vind je een uitgebreid inhoudelijke verhaal over het practicum.


Onderzoekskring Gedragen Besluitvorming - 27 november

Ontmoeten, elkaar inspireren, inzichten delen, moeilijkheden gaan doorzien, samen onderzoeken van de eigen ervaringen met gedragen besluitvorming. De onderzoekskring is er voor iedereen die werkt met gedragen besluitvorming en daar vanuit eigen ervaring en samen met anderen meer over wil leren.

Voor iedereen die scholing in gedragen besluitvorming heeft gedaan en ermee wil werken.

♦ Datum en tijd: zaterdag 27 november 12:30-17:00 uur

♦ Kosten: € 25,00 - inclusief koffie, thee & koek

♦ Begeleiding: Ad Dokman en Ingrid Busink

♦ Locatie: Woongemeenschap Eikpunt - Duitslandstraat 4a, Lent

Meer info en aanmelden via ingridbusink@degrondsteen.nl


Basiscursus Gedragen Besluitvorming - Instap en informatie 13 december

In het samenleven en samenwerken van vandaag, werkt hiërarchische besluitvorming vaak niet meer. Het meest duidelijk is dat in gemeenschappen die juist op basis van gelijkwaardigheid worden gevormd. Maar ook in organisaties waarin functionele beslissingsbevoegdheden worden onderscheiden, is de dagelijkse werkelijkheid zo gecompliceerd geworden, dat een hiërarchisch besluitvormingsmodel niet altijd meer effectief is. Of in scholen, waar de samenwerking tussen leerkrachten, management en ouders eigenlijk vraagt om bewustzijn, onderzoek en gesprek over ieders besluitbevoegdheid.

Deze basiscursus van De Grondsteen laat je kennismaken en werken met de techniek van 'gedragen besluitvorming'. Dit is een moderne besluitvormingstechniek die in een gemeenschap of organisatie helpt om tot gezamenlijk gedragen besluiten te komen. Het is een werkwijze die de wilskracht en inzet van mensen vrijmaakt, die de leden sterker met elkaar verbindt en tegelijkertijd een gezamenlijk leerproces tot gevolg heeft.

♦ Informatie en instapavond: 13 december, 20-22 uur.

♦ Cursusdagen: 18 januari, 1 februari, 15 februari, 1 maart.

♦ Tijd:van 10-17 uur 

♦ Kosten: het bedrag dat ieder voor het traject betaalt, en op welke wijze, wordt samen vastgesteld en maakt deel uit van het proces tijdens het traject.

♦ Docenten: Ad Dokman en Ingrid Busink

♦ Locatie: Tuinhuis het Groene Dak - Utrecht

Hier vind je uitgebreide informatie over de cursus, achtergrond en docenten.


VOORAANKONDIGING - Ontwikkellab Ondernemend Onderwijs - voor het VO!

Overal in de samenleving zien we de roep van ouders en leerkrachten dat het onderwijs echt anders moet. In samenwerking met De Ondernemende School biedt de Grondsteen een ontwikkellab aan voor leerkrachten en initiatiefnemers van (nieuwe) Waldorfscholen in Nederland. 

In januari starten we een ontwikkellab speciaal voor mensen die werken in het voortgezet onderwijs, of een initiatief willen nemen voor een nieuwe school in het VO. Wil jij onderzoeken of je wil samenwerken met de Ondernemende School, of wil je jouw 'pedagoog-zijn' van binnenuit op het spoor komen? Dan is het Lab iets voor jou.

Interesse gewekt? Laat het ons weten! Dan houden we je op de hoogte van de acuele informatie.

♦ Labdagen op woensdagen en zaterdagen van januari-maart 2022

♦ Informatieavond: december 2021

♦ Kosten € 1150,- (werkgever) / € 575,- (particulier) per persoon, inclusief koffie, thee, hand-outs. Exclusief lunch.

♦ Begeleiders en docenten - Ingrid Busink en Janneke Sauer, en verschillende gastdocenten.

♦ Locatie - midden van het land.

♦ Aanmelden of informatie via janneke.sauer@deondernemendeschool.nl

Meer informatie over het Ontwikkellab Ondernemend Onderwijs vind je hier.

Of kijk op: www.deondernemendeschool.nl 


Grondsteen nieuws

Coördinator voor de Grondsteen gezocht en gevonden!

Het werk binnen de Grondsteen is in een jaar tijd zo gegroeid, dat we nu graag een coördinator willen betrekken, die meehelpt de organisatie van de Grondsteen op te zetten in de stijl van de Grondsteen: vanuit gemeenschapsvorming, samenwerken vanuit initiatief, met gedragen besluitvorming, en rechtdoende aan de individuele mens. We hebben twee mensen gevonden die coördinerende taken op zich gaan nemen en het penningmeesterschap gaan overnemen, nu onze eerste penningmeester zoals ook was afgesproken bij de start, zijn taken na een jaar gaat overdragen. Binnenkort stellen zij zich voor.

Ontwikkellab Gemeenschapsvorming door deelnemers Grondsteen

We zijn met tien actieve en dragende deelnemers in de Grondsteen begonnen aan ons Ontwikkellab Gemeenschapsvorming! Hier zie je ons in de pauze waar Koen ons uitnodigde materialen te verzamelen en het heden, verleden en toekomst van de Grondsteen daarmee samen in beeld te brengen.

Ubuntuplein: de bewoners kunnen erin! Nu wij nog?

De appartementen van het Ubuntuplein zijn klaar. Bewoners zijn druk in de weer met schilderen en vloeren leggen en gaan binnenkort verhuizen. En wij?

De dragende deelnemers van de Grondsteen hebben een besluitgroep van drie mensen gekozen, die ons gaan meenemen om tot een definitief en gedragen besluit te komen over het gaan huren van een vaste, eigen ruimte op deze locatie. We hebben al in beeld gebracht wat deze eigen locatie voor de Grondsteen kan betekenen en omgekeerd, wat de Grondsteen voor het Ubuntuplein kan betekenen als we ons hier vestigen. Dat belooft veel goeds en een levendige uitwisseling, gebruik van logeerruimtes als we weekendcursussen geven, ruimte voor spreekuren gemeenschapsvorming, ook voor anderen in Zutphen enzovoort.De afbouw van de ruimte (zie de onderste foto voor een beeld van 2/3 deel van de ruimte) gaat een investering vragen waarvoor wij nog onderzoeken of die haalbaar is. Ben je in principe bereid ons te ondersteunen met een leenbedrag? Laat ons dat vast weten, dan kunnen wij dat meenemen in onze afwegingen! Binnenkort hebben we meer zicht op het concrete bedrag dat nodig is en zullen we in ons hele netwerk een oproep kunnen doen.