menu

De Grondsteen - aanbod herfst en winter

Mailing van De Grondsteen
Verzonden op 15 november 2021

~Voor een menselijkere samenleving~

Beste lezer,

Met de Grondsteen willen we ruimte maken voor wezenlijke ontmoeting van mens tot mens en komen we samen om met elkaar de samenleving op alle mogelijke gebieden menselijker te maken.

En we zijn daarin aan het groeien, want steeds meer mensen weten ons te vinden! Heb je ook zin om je aan te sluiten?

In deze nieuwsbrief kan je lezen wat je bij ons kunt komen doen deze herfst en winter. Ons aanbod zal verder groeien, dat vind je doorlopend in de agenda op onze website.

We horen graag van je!

Hartelijke herfstgroet, ook namens alle deelnemers,

Janneke

Coördinator De Grondsteen

Janneke - Coördinator De Grondsteen jannekesauer@degrondsteen.nl | 06-16417997HERFST & WINTER aanbod


Maandelijks spreekuur gemeenschapsvorming (online) - door Ingrid Busink

Loop je rond met een samenwerkingsvraagstuk? Wil je aan gemeenschapsvorming werken maar weet je niet waar te beginnen? Heb je vragen over besluitvormingsprocessen, en interesse in onze manier van werken? Bij ons online spreekuur ben je welkom met al je vragen.

♦ Tijd: 20.00 uur - 21.00 uur.

♦ Data tot de kerst: maandag 22 november en 20 december

♦ Aanmelden via ingridbusink@degrondsteen.nl - Je ontvangt dan de link van de meeting.

Op verzoek organiseren we ook spreekuren bij jou in je woonproject, school, organisatie of initiatiefgroep.


Biografiepracticum 'Ik en de wereld, de wereld en ik' - Instap op 24 november

In dit biografisch ontwikkelingspracticum onderzoek je in groep van maximaal 6 mensen je eigen levensloop, aan de hand van jouw vraag. De manier van werken sluit op een diepe en waarachtige manier aan bij het wezenlijke van het mens-zijn en heeft daarom een krachtige werking op de ontwikkeling van alle deelnemers. Het kan ervaren worden als een inwijdinstraject in de algemeen menselijke, en de eigen levensloop.

Tijdens de instapavond maak je kennis met andere geïnteresseerden en kan je proeven van de manier waarop we met elkaar zullen werken. Na de avond neem je definitief het besluit of je deelneemt of niet.

♦ Instapavond: woensdag 24 november - 19.45-22.00 uur. 

♦ Data bijeenkomsten: 20 januari, 10 en 24 februari en 10 en 24 maart.

♦ Tijd: 9.30-17.00 uur 

♦ Locatie: De Kraaybekerhof, Driebergen.

♦ Begeleiding door Ingrid Busink - bij veel aanmeldingen samen met één van onze andere begeleiders.

♦ Aanmelden via ingridbusink@degrondsteen.nl

Op onze website vind je een uitgebreid inhoudelijke verhaal over het practicum.


Onderzoekskring Gedragen Besluitvorming - 27 november

Ontmoeten, elkaar inspireren, inzichten delen, moeilijkheden gaan doorzien, samen onderzoeken van de eigen ervaringen met gedragen besluitvorming. De onderzoekskring is er voor iedereen die werkt met gedragen besluitvorming en daar vanuit eigen ervaring en samen met anderen meer over wil leren.

Voor iedereen die scholing in gedragen besluitvorming heeft gedaan en ermee wil werken.

♦ Datum en tijd: zaterdag 27 november 12:30-17:00 uur

♦ Kosten: € 25,00 - inclusief koffie, thee & koek

♦ Begeleiding: Ad Dokman en Ingrid Busink

♦ Locatie: Woongemeenschap Eikpunt - Duitslandstraat 4a, Lent

Meer info en aanmelden via ingridbusink@degrondsteen.nl


Basiscursus Gedragen Besluitvorming - Instap en informatie 13 december

In het samenleven en samenwerken van vandaag, werkt hiërarchische besluitvorming vaak niet meer. Het meest duidelijk is dat in gemeenschappen die juist op basis van gelijkwaardigheid worden gevormd. Maar ook in organisaties waarin functionele beslissingsbevoegdheden worden onderscheiden, is de dagelijkse werkelijkheid zo gecompliceerd geworden, dat een hiërarchisch besluitvormingsmodel niet altijd meer effectief is. Of in scholen, waar de samenwerking tussen leerkrachten, management en ouders eigenlijk vraagt om bewustzijn, onderzoek en gesprek over ieders besluitbevoegdheid.

Deze basiscursus van De Grondsteen laat je kennismaken en werken met de techniek van 'gedragen besluitvorming'. Dit is een moderne besluitvormingstechniek die in een gemeenschap of organisatie helpt om tot gezamenlijk gedragen besluiten te komen. Het is een werkwijze die de wilskracht en inzet van mensen vrijmaakt, die de leden sterker met elkaar verbindt en tegelijkertijd een gezamenlijk leerproces tot gevolg heeft.

♦ Informatie en instapavond: 13 december, 20-22 uur.

♦ Cursusdagen: 18 januari, 1 februari, 15 februari, 1 maart.

♦ Tijd:van 10-17 uur 

♦ Kosten: het bedrag dat ieder voor het traject betaalt, en op welke wijze, wordt samen vastgesteld en maakt deel uit van het proces tijdens het traject.

♦ Docenten: Ad Dokman en Ingrid Busink

♦ Locatie: Tuinhuis het Groene Dak - Utrecht

Hier vind je uitgebreide informatie over de cursus, achtergrond en docenten.


VOORAANKONDIGING - Ontwikkellab Ondernemend Onderwijs - voor het VO!

Overal in de samenleving zien we de roep van ouders en leerkrachten dat het onderwijs echt anders moet. In samenwerking met De Ondernemende School biedt de Grondsteen een ontwikkellab aan voor leerkrachten en initiatiefnemers van (nieuwe) Waldorfscholen in Nederland. 

In januari starten we een ontwikkellab speciaal voor mensen die werken in het voortgezet onderwijs, of een initiatief willen nemen voor een nieuwe school in het VO. Wil jij onderzoeken of je wil samenwerken met de Ondernemende School, of wil je jouw 'pedagoog-zijn' van binnenuit op het spoor komen? Dan is het Lab iets voor jou.

Interesse gewekt? Laat het ons weten! Dan houden we je op de hoogte van de acuele informatie.

♦ Labdagen op woensdagen en zaterdagen van januari-maart 2022

♦ Informatieavond: december 2021

♦ Kosten € 1150,- (werkgever) / € 575,- (particulier) per persoon, inclusief koffie, thee, hand-outs. Exclusief lunch.

♦ Begeleiders en docenten - Ingrid Busink en Janneke Sauer, en verschillende gastdocenten.

♦ Locatie - midden van het land.

♦ Aanmelden of informatie via janneke.sauer@deondernemendeschool.nl

Meer informatie over het Ontwikkellab Ondernemend Onderwijs vind je hier.

Of kijk op: www.deondernemendeschool.nl 


Grondsteen nieuws

Coaches gezocht

Ben jij coach of wil je dat worden en kijk je met belangstelling naar wat wij voor De Ondernemende School aan het ontwikkelen zijn? Wil jij je verder oriënteren op onze werkwijze en onderzoeken of je ons team van de Ondernemende School wil versterken als gemeenschapscoach? Dan is er nu de mogelijkheid om in te stappen. Op 2 juni is de oriëntatieavond voor de Opleiding Begeleider Ontwikkellabs, Waaldijk 15 te Dreumel, van 19.30 uur - 21.30 uur. Kom je ook? Meld je dan aan via: i


Coördinator voor de Grondsteen gezocht

Het werk binnen de Grondsteen is in een jaar tijd zo gegroeid, dat we nu graag een coördinator willen betrekken, die meehelpt de organisatie van de Grondsteen op te zetten in de stijl van de Grondsteen: vanuit gemeenschapsvorming, samenwerken vanuit initiatief, met gedragen besluitvorming, en rechtdoende aan de individuele mens. Binnenkort publiceren we een profiel waarin we beschrijven wat we verwachten van een coördinator. Heb je interesse, laat het vast weten!


Vier gemeenschapscoaches van de Grondsteen

gaan nieuwe schoolinitiatieven van de Ondernemende School begeleiden!

Na jarenlange voorbereiding zijn er nu vijf initiatiefgroepen die een belangstellingsmeting gaan starten op 1 juli, en, bij voldoende handtekeningen, een aanvraag gaan doen voor bekostiging van een Ondernemende School. Alle initiatiefnemers hebben in ons Ontwikkellab Ondernemend Onderwijs hun eigen roeping en plannen onderzocht en hun initiatief én elkaar gevonden! Enkele reacties van de deelnemers geven een indruk van de impact van het Ontwikkellab:

Het vertrouwen in mijn mede-initiatiefnemers is heel groot geworden. I

Ik heb ervaren: een school ontwikkelen betekent eigenlijk jezelf ontwikkelen. Dat had ik niet verwacht.

Het is zo’n rijk proces geweest, door de ruimte die jullie gaven, door de liefdevolle begeleiding.

Het ontwikkellab heeft ervoor gezorgd dat wij nu vanuit rust en bedachtzaamheid de school gaan ontwikkelen. Doordat we eerlijk naar onszelf en elkaar communcieren. Op deze manier hebben wij al gehad, waar andere tegenaan lopen als ze al onderweg zijn. Een nieuwe initiatiefnemer die zich bij ons aansluit kan niet zonder ontwikkelinglab insatppen, ik kan me niet voorstellen dat iemand zonder zo’n proces instapt.


Ubuntuplein: het wordt steeds mooier!

Onze locatie aan de Noorderhavenstraat in Zutphen, opgenomen in het wooncomplex van woongemeenschap het Ubuntuplein! De muur waar de trap tegenaan staat, is onze zijmuur. Voorjaar 2023 kunnen we erin! Wat zal dat fijn zijn! Ook voor onze planning zal het een stuk makkelijker worden.